Πελοπόννησος

Πελοπόννησος

Πληροφορίες για την Πελοπόννησο


Η Πελοπόννησος είναι από τις πιο ιστορικές περιοχές της Ελλάδος. Περιλαμβάνει τους νομούς: Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, στις 21 Μαρτίου από τα Καλάβρυτα, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της από την Φιλική Εταιρεία. Παραλίες, πέτρινα χωρία σκαρφαλωμένα στα βράχια, εύφορες πεδιάδες, κάστρα και αρχαία θέατρα, είναι μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείτε να απολαύσετε μεταβαίνοντας εκεί. Ο νομός Κορινθίας βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα 80 χλμ. , με τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, τις δαντελωτές παραλίες και τις ορεινές πλαγιές του. Όποιον ιδιαίτερο τόπο κι αν επισκεφθείς, σε όποια γωνιά κι αν πατήσεις, πάντα η περιπλάνησή σου θα είναι συγχρόνως και ένα ταξίδι των λαών, του πολιτισμού των γεύσεων και των αισθήσεων. Η αρχαία Κόρινθος, στην οποία δεσπόζει ο ναός του Απόλλωνα, η μυθική Κρήνη της Γλαύκης, η οδός Λεχαίου , το Ασκληπιείο, ερείπια του θεάτρου και του ωδείου, καθώς και υπολείμματα μιας σειράς κρηνών που στόλιζαν την πόλη. Ο Ακροκόρινθος, το παλαιότερο κάστρο της Πελοποννήσου χτισμένο σε λόφο, ύψους 575 μέτρων, που εντυπωσιάζει με τη μοναδική θέα που προσφέρει. Ο Ισθμός είναι πολύ γνωστός και σημαντικός, αφού συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα και η διάνοιξη του έγινε το 1893. Στη διώρυγα, εκτός από τη μαγευτική θέα του καναλιού, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα απομεινάρια της αρχαίας Διόλκου, του πέτρινου μονοπατιού που αποτελούσε τη λύση της γρήγορης διέλευσης των καραβιών. Η πόλη του Λουτρακίου ή η "Πειραία γη" αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λουτροπόλεις της Ελλάδας με συνεχή τουριστική ανάπτυξη. Το Λουτράκι είναι γνωστό σε όλους για τα ιαματικά του νερά τα οποία θεραπεύουν αρθρίτιδα, ρευματισμούς και πολλές άλλες παθήσεις.

Ο νομός Αργολίδος, βρίσκεται 60 χλμ από την Κόρινθο . Η μαγεία της Αργολικής πρωτεύουσας ξεκινά από τα στενά σοκάκια της με τα νεοκλασικά κτίρια, τις ιστορικές πλατείες, τις παλιές εκκλησίες και τα τούρκικα τζαμιά να “ζωντανεύουν” την ιστορία του τόπου. Στο Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας αξίζει να επισκεφθείτε το Παλαμήδι, το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, την Ακροναυπλία, το λαογραφικό, το ενετικό, το πολεμικό μουσείο και το μουσείο Κομπολογιού. Υπάρχουν επίσης δύο τουρκικά τζαμιά και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα όπου στο ένα από τα δύο τζαμιά αυτά, είχε συνεδριάσει η πρώτη ελληνική βουλή, ενώ στην εκκλησία είχαν δολοφονήσει τον αξιόλογο κυβερνήτη της Ελλάδος, Ι. Καποδίστρια. Πραγματικό “στολίδι” του νομού, η Επίδαυρος είναι γνωστή για το περίφημο θέατρό της. Χτισμένο μέσα σε ένα δάσος, μαγεύει τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για την ακουστική του. Το θέατρο στα χρόνια της αρχαιότητας ήταν τόπος λατρείας του Ασκληπιού, οργάνωσης αθλητικών αγώνων, εορτών και θεατρικών παραστάσεων. Στον αρχαιολογικό χώρο, τα κυριότερα οικοδομήματα είναι ο ναός του Απόλλωνα Μαλεάτη, το πολυτελές κυκλικό οικοδόμημα της Θόλου, ο ναός της Θέμιδος και τα θεμέλια του ναού της Άρτεμης. Στο αρχαιολογικό μουσείο βρίσκονται πολλά από τα ευρήματα του Ασκληπιείου. Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους, οι Μυκήνες περιβάλλονται με το μαγικό πέπλο του μύθου των Ατρειδών. Εδώ υπήρξε το κέντρο του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ακρόπολη της πόλης, την Πύλη των Λεόντων που αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα μνημειακής γλυπτικής στην Ευρώπη. Έξω από την ακρόπολη βρέθηκαν θολωτοί τάφοι με επιβλητικότερο τον τάφο του Αγαμέμνονα.

Κάποιες χρήσιμες ιστοσελίδες είναι:

www.web-greece.gr/peloponnese.htm

www.golden-greece.gr/places/peloponnisosaksiotheata.html


Αυτές είναι δύο από τις τοποθεσίες που βρίσκονται σε λίγα χιλιόμετρα μακριά απο το συγκρότημά μας ‘Jo Rooms‘ και έχουν σημαντική αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Η Πελοπόννησος έχει να προσφέρει ακόμα πολλά μνημεία και έργα της αρχαίας αλλα και νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.