Αρχαία Κόρινθος
Λίγα λόγια για την ιστορία της Αρχαίας Κορίνθου
Η αρχαία Κόρινθος, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες ανασκαφικές έρευνες, έχει κατοικηθεί από το 5.000 π.Χ. Πρώτη ονομασία της πόλεως ήταν "Εφύρα", από το όνομα της κόρης του Ωκεανού, που ήταν η πρώτη μυθική βασίλισσα της Κορίνθου. Το όνομα είναι ενδεικτικό της τοποθεσίας όπου ευρίσκεται η Αρχαία Κόρινθος, από όπου τα πάντα «εφορά» (=βλέπει). Ανάμεσα στους βασιλείς της Κορίνθου είναι και ο ξακουστός μυθικός ήρωας Βελερεφόντης, ο οποίος με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς (Χαλινίτισσας) χαλιναγώγησε το φτερωτό άλογο, τον Πήγασο το παγκόσμιο σύμβολο της ποίησης. Ο σοφός Περίανδρος (629-585 π.Χ.), ένας από τους επτά σοφούς του αρχαίου κόσμου υπήρξε επίσης βασιλέας της Κορίνθου όπου επί των ημερών του η Κόρινθος σημειώνει τη μεγαλύτερη ακμή της, που παρατείνεται μέχρι τους Περσικούς πολέμους. Τα γράμματα και οι τέχνες ανθούν, η ναυσιπλοϊα και το εμπόριο αναπτύσσονται. Η Κόρινθος αναδεικνύεται σε θαλασσοκράτειρα δύναμη με δύο λιμάνια (των Κεγχραιών και του Λεχαίου) και ιδρύει αποικίες στην Ιταλία, στην Ιλλυρία (Απολλωνία), στη Σικελία και στην Κέρκυρα. Τότε διαδόθηκε η παροιμιώδης φράση: "Ου παντός πλειν εις Κόρινθον", (δεν είναι εύκολο στον καθένα να πιάσει στα λιμάνια της Κορίνθου), που φανερώνει το πολυδάπανο της συμμετοχής στην τρυφηλή, πολυτελή και γεμάτη διασκεδάσεις κοινωνική ζωή της πόλης. Ο Απόστολος Παύλος ήρθε στην Κόρινθο πρώτα το 52 μ.Χ. και κήρυξε τη νέα θρησκεία του Χριστού. Είναι ο ιδρυτής της εκκλησίας της Κορίνθου, προς τους πιστούς της οποίας έχει γράψει δύο από τις επιστολές του. Ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης από τη Σινώπη της Μ. Ασίας έζησε στην Κόρινθο, στο περίφημο πιθάρι του, κι εδώ πέθανε το 323 π.Χ. την ίδια ημέρα που πέθανε και ο Μέγας Αλέξανδρος. Εδώ έζησε η περίφημη εταίρα Λαϊς η Κορινθία.
Μνημεία και αξιοθέατα στην Αρχαία Κόρινθο
Αρχαιολογικό Μουσείο, αρκετά πλούσιο σε εκθέματα κλασικής και ρωμαϊκής εποχής. Χτίστηκε το 1932 με προσφορές ομογενών και φιλελλήνων Αμερικανών. Αρχαίος ναός του Απόλλωνα (6ου αιώνα π.Χ.), δωρικού ρυθμού, με επτά σωζόμενους όρθιους κίονες, μονολιθικούς, ύψους 6.20 μ.. Είναι το έμβλημα της Αρχαίας Κορίνθου. Η Κρήνη της Γλαύκης, όπου κατά τη μυθολογική παράδοση πνίγηκε η Γλαύκη, όταν φόρεσε το εμβαπτισμένο σε μαγικό φίλτρο φόρεμα, που ήταν δήθεν γαμήλιο δώρο της Μήδειας. Η αρχαία Κρήνη Πειρήνη, που ακόμα έχει νερό. Ερείπια του αρχαίου θεάτρου και αρκετά καλά σωζόμενο τμήμα του ρωμαϊκού Ωδείου. Ερείπια του Ασκληπιείου, του Κορινθιακού νοσηλευτηρίου της αρχαιότητας. Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, όπου δικάστηκε και κατόπιν δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών. Προσκυνηματικό μνημείο για καθολικούς και ορθοδόξους. Η Έραστος Επιγραφή, στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου. Βρίσκεται στο δάπεδο. Είναι μαρμάρινη στήλη με το όνομα του Έραστου, του υπεύθυνου για τα έργα στο αρχαίο θέατρο της Κορίνθου, από τους πρώτους μαθητές το Αποστόλου Παύλου. Προσκυνηματικό σημείο για καθολικούς κυρίως επισκέπτες. Η αρχαία Αγορά στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου και η μαρμαρόστρωτη Οδός Λεχαίου. Στην αρχαία αγορά υπάρχουν ακόμη διάφορα δημόσια οικοδομήματα Ρωμαϊκών Χρόνων, στοές και ερείπια ναών (Αθηνάς, ‘Ηρας κ.ά.). Το σημαντικότερο μνημείο αποτελεί ο ναός του Απόλλωνα, που υψώνεται σε χαμηλό λόφο στα βόρεια της αγοράς και είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαϊκούς ναούς της Ελλάδας. Χτίστηκε ανάμεσα στο 550 και στο 525 π.Χ. στη θέση ενός ιερού του 7ου αι., με τη μορφή δωρικού περίπτερου ναού. Από το ναό, το πιο γοητευτικό μνημείο της αρχαίας Κορίνθου, στέκουν όρθιοι επτά μονολιθικοί κίονες από τους 38 που στήριζαν το περιστύλιο. Το όλο σχήμα του ναού φαίνεται ακόμη χάρη στις εγκοπές που έχουν γίνει στο βράχο για να μπουν τα θεμέλια. Χαμηλότερα του ναού διακρίνονται τα ερείπια του θεάτρου, που χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. και ξανά από την αρχή τον 1ο αι. μ.Χ.
Ο Ακροκόρινθος
Ο Ακροκόρινθος, το περίφημο κάστρο της Κορίνθου (ύψους 575 μ.). «Άστρον της Ανατολής» το αποκαλούσαν οι Τούρκοι. Πίσω από την πόλη ορθώνεται πανύψηλος ο Ακροκόρινθος στην κορυφή βραχόβουνου ύψους 575 μέτρων που αποτελούσε πάντοτε την οχυρωμένη ακρόπολη της Κορίνθου. Η είσοδός του βρίσκεται στα δυτικά και εδώ καταλήγει και ο σύγχρονος δρόμος. Ο Ακροκόρινθος αποτελεί όχι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά και το παλιότερο κάστρο της Πελοποννήσου. Τα επιβλητικά τείχη ανήκουν σχεδόν στο σύνολό τους στα Μεσαιωνικά Χρόνια, ενώ υπάρχουν και τουρκικές προσθήκες. Η μεσαιωνική οχύρωση χτίστηκε πάνω στην αρχαία ή αποτελεί ανακαίνισή της. Το κάστρο συνδέθηκε με την ιστορία του Λέοντα Σγουρού, που αυτοκτόνησε πέφτοντας έφιππος από τα τείχη το 1210 για να μην παραδοθεί στους Φράγκους, οι οποίοι κατείχαν το Φρούριο μέχρι το 1460, οπότε και πέρασε στους Τούρκους, ενώ μικρά ενδιάμεσα διαστήματα το κατείχαν οι Βενετοί. ο Ακροκόρινθος συνέχισε να κατοικείται μέχρι τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στην κορυφή του λόφου φτάνει κανείς περνώντας από τρεις διαδοχικές πύλες, στις οποίες κυριαρχούν στοιχεία της Φράγκικης αρχιτεκτονικής. Στο μεγάλο πλάτωμα της κορυφής θα δείτε ερείπια από το ναό της Αφροδίτης και από άλλα προχριστιανικά οικοδομήματα, λείψανα χριστιανικών ναών και τουρκικών οικοδομημάτων. Κοντά στο ιερό της Αφροδίτης βρισκόταν η κρήνη Πειρήνη, ενώ ιερά υπήρχαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε στον Ακροκόρινθο. Σήμερα διατηρείται στην αρχή της ανηφοριάς, αμέσως μετά το τελευταία σπίτια της παλιάς Κορίνθου, μια κρήνη που χτίστηκε το 1515 μ.Χ. σύμφωνα με την επιγραφή της. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται η Κρήνη Άνω Πειρήνη (ή Δραγονέρα), όπου ο Βελερεφόντης χαλιναγώγησε το μυθικό Πήγασο. Είναι δώρο του ποτάμιου θεού Ασωπού προς το βασιλιά Σίσυφο.